s

Sinter – vse v povezavi z zaviranjem!

Podjetje

Ponosni smo na 25-člansko ekipo, na več kot petdeset let zgodovine, na naše laboratorije in proizvodno linijo. Kar 90 odstotkov izdelkov dobavimo neposredno OEM partnerjem in velikim odjemalcem. Več kot pet milijonov izdelkov letno. Smo celo edini proizvajalec iz EU.

Družba Sinter je najbolj znana po zavornih ploščicah za dirkalne in najemne go-karte, po zavornih kolutih in lamelnih sklopkah. Hkrati povečujemo tržni delež v segmentu zavornih ploščic za terenska, cestna in električna kolesa. Naše ploščice boste našli tudi na vrhunskih motociklih Aprilia, KTM, Moto Guzzi. Kot specialist za frikcijo se spoprijemamo z različnimi izzivi iz industrije in ponujamo rešitve po meri za naše kupce.

V družbi smo vpeljali sistem vodenja kakovosti ISO 9001:2015. To nam omogoča upravljanje lastnih raziskav in razvoja ter nadzor kakovosti izdelkov. Naša prioriteta je kakovost in konsistenca, saj zavorne ploščice prodajamo v več kot 130 držav po svetu.

V naši proizvodnji ni prostora za napake. 

Misija

Nedavno smo proslavljali 50. obletnico obstoja družbe in že 50. zmago v prvenstvu go-kart. Mladi bi temu rekli »wow, hudo!«. Mi rečemo – delamo svoje delo. In radi ga opravljamo! 

Ponosni smo, da dobavljamo zavorne ploščice zmagovalcem, in osredotočeni smo, da najboljšim ekipam ponujamo vedno boljše materiale. Ti so na voljo dirkačem, pa tudi centrom za najem go-kartov, ter partnerjem OEM. 

Individualno pristopimo k iskanju rešitev za vsakega dirkača posebej, hkrati pa zelo hitro razvijemo unikatne zavorne materiale. To nam omogoča hitre izboljšave – dirkačem pa tako pomagamo, da dosegajo najboljše rezultate!

Velika čast in tudi prednost je, da lahko svoje izdelke že med razvojem preizkušamo z najbolj zahtevnimi vozniki na svetu. Njihove povratne informacije nam koristijo pri izdelavi najboljših zavornih ploščic za vsak segment posebej. Ob vsem tem pa upoštevamo najstrožje evropske okoljevarstvene predpise. 

Production - 1
Production - 2
Production - 3

ISO certifikat

Pokaži ISO certifikat

Razvoj podjetja


Petdeset let rasti družbe Sinter!

1969

Jože Krapež in Miloš Krapež ustanovita družbo Sinter. Večino strojev sta sestavila sama, z ekipo, saj ni bilo na voljo ne denarja, ne ustreznih proizvajalcev strojne opreme.  

1975

Proizvodnja prvih kolutnih zavor z lastno razvito tehnologijo. To so bile prve kolutne zavore, proizvedene v nekdanji državi Jugoslaviji. 

1979

Deseta obletnica od ustanovitve podjetja. Sinter začne sponzorirati športne ekipe. Prvo pogodbo podpiše družba leta 1980 s košarkaškim klubom Slovan. 

1969 - 1
1969 - 2
1975 - 1
1975 - 2
1979 - 1
1979 - 2
1979 - 3
1980 - 1

1981

Leta 1981 smo začeli graditi nove proizvodne prostore, ki so kolektivu omogočali boljše delovne pogoje in s tem hitrejše napredovanje. 

1984

V tem obdobju nam je izziv predstavljala izdelava zavor s krajšo zavorno potjo. Razvojni oddelek je izdelal zavore, ki so bistveno skrajšale zavorno pot in s tem omogočile večje hitrosti v avtomobilskem športu. Leta 1984 smo ustanovili lastno tekmovalno ekipo in vsako leto organizirali tekmovanje za pokal Sinter. 

1986

Izdelali smo prve brezazbestne zavorne obloge. Na področju izdelave zavor je bila to prava revolucija, saj je bilo potrebno zaradi škodljivih učinkov azbesta spremeniti celotno sestavo zavorne mase. V dobrem letu priprav je stekla tudi serijska proizvodnja.

1991

Kar 80 odstotkov izdelkov smo prodali na jugoslovanskem trgu. Zato smo se leta 1991, ko je Jugoslavija razpadla, znašli na križišču. Poiskati smo si morali nova tržišča po vsej Evropi – in pri tem smo bili uspešni! Leta 1992 smo začeli izdelovati zavorne čeljusti za tovarno avtomobilov Škoda.

1981 - 1
1981 - 2
1984 - 1
1984 - 2
1984 - 3
1984 - 4
1986 - 1

1995

Pomemben mejnik smo dosegli, ko smo vzpostavili novo tovarno zavornih oblog na Kitajskem. Izdelovali smo izdelke, razvite z lastno tehnologijo. To je bil izjemen uspeh za takrat 36-člansko ekipo podjetja.

1998

Zmogljivi novi go-karti so potrebovali bistveno izboljšane zavore. Leta 1998 smo sprejeli izziv in razvili zavorne kolute iz aluminijeve zlitine z bolj učinkovitim odvajanjem toplote, večjo zavorno močjo in krajšo zavorno potjo. V tistem času je bila to novost, ne le na slovenskem, pač pa tudi na globalnem trgu!

2000

Postali smo originalni opremljevalec zavor in omejevalcev navora za gozdne vitle Tajfun in Uniforest.

2005

Po dolgih prizadevanjih nam je uspelo postati dobavitelj zavornih ploščic za motorna kolesa zname Aprilia. Naše izdelke lahko na motociklih te znamke najdete še danes.

1995 - 1
1995 - 2
1995 - 2a
1995 - 3
1995 - 4
1996 - 1
2000 - 1
2001 - 1

2012

Zaradi povečanja proizvodnje je bil potreben nakup novih prostorov. Sedež podjetja smo preselili leta 2012 in tako zagotovili boljše pogoje za delo in večjo kakovost izdelkov.

2015

Začeli smo s proizvodnjo zavor za gorska kolesa, kot edini EU proizvajalec. Prav tako smo uspešno implementirali sistem vodenja kakovosti ISO 9001 in pričeli s prvo vgradnjo zavornih ploščic za motocikle KTM Duke.

2019

50 let pozneje smo prisotni v več kot 130 državah sveta. Z motivacijo in močno voljo še vedno premikamo mejnike in se dokazujemo na najzahtevnejših svetovnih trgih.

2012 - 1
2015 - 1
2015 - 2
2018 - 1
2019 - 1
2019 - 2
2019 - 3
MTB banner
Text banner
Motorcycle banner

Mejniki

  • Leta 1972 smo razvili prve zavorne ploščice za kolutne zavore v tedanji SFRJ.
  • Leta 1989 smo med prvimi v Evropi razvili brezazbestne zavorne ploščice v sodelovanju z vodilnim slovenskim raziskovalnim Inštitutom Jožef Stefan.
  • Leta 1996 smo na Kitajskem postavili tovarno zavornih ploščic »na ključ« v mestu Changde v regiji Hunan. Pri tem smo sodelovali z družbo Teca.
  • Leta 1998 smo razvili kompozitne zavorne kolute MMC, ki zagotavljajo 20 odstotkov več zavorne moči za dirkalna vozila. S tem smo bili prvi na svetu! Tehnologijo smo patentirali.
  • Leta 2002 in 2004 smo tovarne v Indoneziji in Ukrajini opremili s sodobno tehnologijo in produkcijskimi stroji.
  • Leta 2008 smo soustanovili tovarno zavornih izdelkov v Rusiji s kapaciteto milijon kompletov zavornih oblog letno.
  • Leta 2009 smo se v Ljubljani preselili na novo lokacijo in povečali proizvodne zmogljivosti za 50 odstotkov.

Sinter danes izdeluje izdelke na dveh lokacijah

  • Stara tovarna služi za izdelavo industrijskih aplikacij.
  • Nova lokacija na več kot 2500 kvadratnih metrih je bila odprta leta 2009. Povečala je našo proizvodno zmogljivost in izboljšala kakovost.

Še posebej smo ponosni na svoje znanje, tehnologijo in izkušnje, ki so jih sodelavci nabrali v vseh teh desetletjih. Zgradili ali obnovili smo vrsto zahtevnih strojev, med tudi:

  • Stroj za testiranje zaviranja BTM-11, ki ga je Sinter razvil skupaj z lokalno družbo za izdelavo strojev. Prilagojen za testiranje zavor na kolesih in skuterjih. Naprava omogoča prilagodljive testne postopke in protokole, pa tudi simulacije realnih situacij zaviranja.

Digitalna transformacija podjetja SINTER Ljubljana d.o.o.

V okviru prijavljenega projekta bo izvedena optimizacija in avtomatizacija proizvodnega in poslovnega procesa na temelju MES sistema, digitalizacija skladišča in uvedba sledljivosti z BAR kodo, posodobitve poslovnih procesov in vpeljava LEAN metod, informacijska povezav ERP sistema in spletne trgovine, vpeljava planiranja proizvodnje in prehod na barvaste polizdelke in integracijo poslovnih aplikacij preko ad-hoc IoT platforme in aplikacije za poslovno analitiko, ki podpira tudi vizualizacijo. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

digitalna transformacija

1.3.2023, TRAJNOSTNA IN KROŽNA TRANSFORMACIJA

Svetovno gospodarstvo se sooča s podražitvijo in pomanjkanjem materiala in energentov, medtem ko se odpadki kopičijo ter povečujejo onesnaženost na globalni ravni. Trajnostno in krožno gospodarstvo strmi k spremembi obstoječega poslovnega modela in k izboljšanju managementa resursov in odpadkov z namenom dolgoročne trajnostne uspešnosti. Uvajanje trajnostnih iniciativ, ki temeljijo na osrednjih sposobnostih podjetja, se nahajajo v samem bistvu krožnega gospodarstva. V podjetju Sinter smo s pomočjo delavnic trajnostnega razvoja in timskega dela opredelili naše osrednje sposobnosti, ključne vrednote ter bistvene trajnostne izzive na katerih temelji spodnji dokument. S tem spodbujamo trajnostno držo podjetja in zaposlenih ter skrbimo za promocijo trajnostnih iniciativ, ki prispevajo h skupnemu dobremu.
Financira Evropska unija - NextGenerationEU

digitalna transformacija

1.8.2023, Podpora zagonskim, mikro, malim in srednjim podjetjem pri strateški trajnostni in krožni transformaciji poslovanja

Z zadovoljstvom obveščamo, da smo v organizaciji Sinter Ljubljana d.o.o. uspešno dokončali projekt Javni razpis Podpora zagonskim, mikro, malim in srednjim podjetjem pri strateški trajnostni in krožni transformaciji poslovanja v letih 2022-2025. Naš fokus je temeljil na pripravi ter uresničevanju strategije, ki bo pripomogla k trajnostni in krožni preobrazbi družbe. Nova strategija obsega celovite načrte z namenom zmanjšanja negativnega okoljskega vpliva, optimizacije virov in spodbujanja ponovne uporabe ter recikliranja. Z uvedbo teh pristopov smo postavili trdne temelje za prihodnji razvoj in rast organizacije, saj smo trajnostna in krožna načela vpletli v vsa področja našega delovanja. Zavezani smo k skrbnemu ravnanju z okoljem in ohranjanju naravnih virov v vsakem koraku naše dejavnosti.

EUROBIKE sejem

Vsako leto se udeležujemo največjega kolesasrkega sejma Eurobike, kjer se seznanjamo z prihajajočimi trendi v kolesarski industriji. Že tretje leto zapored smo se sejma udeležili kot razstavljalci. Obisk sejma Eurobike, ki je potekal v največjem sejemskem prizorišču v Nemčiji, v Frankfurtu, od 13. do 17.7.2022, je sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj. »Operacija je bila za sofinanciranje izbrana na Javnem razpisu za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini v letih 2019-2022« »Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj« Evropska kohezijska politika v Sloveniji www.eu-skladi.si